Ne dorim animale de companie fie pentru noi fie pentru copiii noștri. De cele mai multe ori ne amintesc de propria copilărie, alteori ajungem să avem grijă de animale de companie pentru că le găsim abandonate și le adoptăm. Oricare ar fi cazul, există câteva lucuri esențiale pe care le avem în vedere atunci când avem unul sau mai multe animale de care să avem grijă.
1. Să fim realiști
Dacă lucrăm 8 ore pe zi și locuim într-un apartament mic, nu are rost să ne luăm un câine și mai ales o rasă mare. Trebuie să fim realiști atunci când ne angajăm că vom avea grijă de un animal de companie pentru că are nevoie de îngrijire și de iubire, de plimbare (în cazul câinilor), de atenție. Trebuie să ne gândim că va fi cu noi tot timpul anului, și în vacanțe, și când vrem să ne odihnim, și când vom avea musafiri și dacă ne mutăm etc. Un animal implică multă responsabilitate și trebuie să fim conștienți de acest lucru și realiști cu resursele noastre: răbdare, empatie, spațiu, timp, resurse economice.
2. Mersul la veterinar
Fie că este vorba de sterilizarea câinelui sau de vizita anuală pentru vaccinare și deparazitare, mersul la cabinetul veterinar este foarte important. Atunci când ne hotărâm să ne luăm un câine sau o pisică trebuie să fim conștienți că implică și niște costuri și, din punct de vedere legal, trebuie să îi înregistrăm și să urmăm procedurile cerute de lege. Atunci când observăm că animalul nostru are anumite simptome, nu trebuie să amânăm prea mult vizita la medicul veterinar. Dacă medicul nostru nu este disponibil – zi de sărbătoare, noapte etc – putem căuta un veterinar non-stop. Una din cele mai grave greșeli pe care le putem face este să ducem animalul la veterinar prea târziu.
3. Hrana nu înseamnă iubire
Medicii veterinari spun că un animal de companie obez este de cele mai multe ori vina stăpânului care îl hrănește în exces și nu îi oferă suficient timp pentru mișcare. Hrană mai multă nu înseamnă că ne iubim mai mult animalele de companie ci că le facem rău. Un animal obez va avea mai multe probleme de sănătate de-a lungul vieții decât unul cu o greutate normală pentru vârsta și rasa lui. De asemenea, doar fiindcă o anumită marcă este mai scumpă nu înseamnă că este cea potrivită pentru animalul nostru. Ideal este să ne consultăm cu medicul nostru veterinar și să verificăm etichetele pentru a verifica ce nutrienți are respectiva marcă și în ce măsură este adecvată pentru animalele noastre.
4. Problemele de comportament nu dispar de la sine
Dacă nu putem stăpâni câinele când ieșim cu el la plimbare, dacă are probleme de comportament ca agresivitatea sau hiperactivitatea, este momentul să apelăm la un dresor. Nu medicul veterinar poate rezolva acest tip de probleme, deși, de multe ori, poate ajuta cu sfaturi și recomandări. Oricum ar fi, problemele de comportament nu dispar de la sine și este bine să apelăm la profesioniști pentru a le rezolva. Violența sau pedepsele dure nu rezolvă problemele de comportament, le acutizează.
5. Suntem diferiți, la fel sunt și animalele noastre de companie
Este normal ca fiecare dintre noi să își dorească ce e mai bine pentru animalul lui și să ia deciziile în consecință. Suntem diferiți și animalele noastre vor fi diferite. Dar, indiferent ce decidem pentru ele trebuie să avem în vedere în primul rând nevoile lor, nu ale noastre. Hrană adecvată, adăpost, medicamente atunci când este cazul, plimbări regulate și multă iubire – este mai important să le oferim toate acestea în locul jucăriilor scumpe sau a accesoriilor de care nu au neapărată nevoie.