Există multe reţete de prăjituri cu cafea de la biscuiţi la tarte complexe, dar pentru iubitorii de cafea biscuiţii, aceste gustări dulci, sunt excelenţi pentru pauza de după amiază. Iată mai jos o reţetă simplă de biscuiţi ce combină cafeaua cu nucile, delicioasă şi uşor de făcut. Ca orice reţetă de biscuiţi, însă, cere un pic de răbdare pentru frământat şi intins foaia, dar vă asigurăm că merită efortul.
Pentru această reţetă veţi avea nevoie de:
- cuptor
- tavă de copt
- castron
- masă de lucru
- spatulă
- sucitor / merdenea
- robot de bucătărie (opţional)
Dacă aveţi un robot de bucătărie, va fi mai uşor şi mai rapid să preparaţi aluatul, dar nu este nicio problemă dacă nu aveţi. Pregătiţi ingredientele de mai jos şi să începem:
- 300 grame făină de copt
- 100 grame de zahăr pudră (sau orice alt înlocuitor de zahăr folosiţi)
- 1 ceaşcă de cafea (espresso), răcită
- 200 grame de unt sau unt de cocos dacă ţineţi post sau nu puteţi consuma lactate (untul să fie rece)
- 1 ceaşcă de miez de nucă sau de alune de pădure
- 1 vârf de cuţit de sare
Dacă aveţi robot de bucătărie, adăugaţi în vasul lui făina, zahărul pudră, sarea şi untul şi daţi câteva ture la viteză mare. Dacă nu, într-un castron amestecaţi zahărul, sarea, făina şi untul rece tăiat cuburi. Nu trebuie să obţineţi un aluat omogen, ci unul sfărâmicios.
Adăugaţi cafeaua şi nucile tocate şi mai amescaţi un pic. Pudraţi cu puţină făină masa de lucru şi frământaţi aluatul de mână câteva minute pentru a-l omogeniza bine. Fiind un aluat cu unt, este important să fie bine răcit înainte să formăm biscuiţii. Împărţiţi aluatul în două părţi egale, formaţi din fiecare bucată câte un rulou cu diametrul de 2-3 cm. Băgaţi cele două rulouri de aluat la frigider, în folie alimentară, 15 minute.
Preîncălziţi cuptorul la 180°C. Tapetaţi tava cu o foaie de copt.
Scoateţi un rulou de aluat din frigider, înlăturaţi folia alimentară şi tăiaţi rondele fine (biscuiţii vor creşte la cuptor aşa că nu trebuie să fie prea groasă coca, un pic mai puţin de 1 cm grosime).
Aranjaţi biscuiţii în tavă, lăsând spaţiu între ei pentru a nu se lipi. Coaceţi 12-15 minute. Scoateţi tava şi lăsaţi biscuiţii la răcit pe un grătar pentru a nu se aburi.
Repetaţi cu celălalt rulou. (Dacă aveţi 2 tăvi disponibile, îi puteţi coace în aceeaşi tură).
Fiind biscuiţi cu unt, aroma va fi mai intensă a doua zi când ingredientele se simt mai puternic.