≡ Menu

Ce să faci cu vechea periuţă de dinţi

Medicii stomatologi ne recomandă să ne schimbăm periuţele de dinţi o dată la 3 luni de zile. Asta înseamnă patru periuţe de dinţi anual pentru fiecare membru al familiei. Adică 12 periuţe pentru o familie de trei persoane… În zece ani 120 de periuţe. Pare o cheltuială copleşitoare la prima vedere însă, prin prisma utilităţii lor ulterioare, periuţele de dinţi pot fi mult mai mult şi mai divers valorificate după utilizarea lor iniţială asfel încât banii investiţi în ele să se transforme într-o investiţie inteligentă. În plus, folosindu-le pentru mai mult timp, reciclăm şi reducem cantitatea de plastic aruncată.

periuta de dinti

Înainte de a le reutiliza primul lucru pe care trebuie să-l facem e să le spălăm şi dezinfectăm bine. Le putem spăla cu detergent de vase şi clăti cu clor diluat în apă sau cu oţet. Depunerile persistente de pastă de dinţi se îndepărtează după ce am lăsat periuţele la înmuiat în apă cu detergent peste noapte. A doua zi le spălăm frecând două periuţe între ele. După spălare şi dezinfectare este ideal să marchezi periuţele (cu nume sau culori) şi să le păstrezi separat, în funcţie de utilizarea lor, alături de detergenţii sau soluţiie pe care le vei utiliza cu ele. Pentru că, aşa cu o să vedem, utilizările sunt foarte variate. Şi, evident, nu vrem  să folosim periuţa cu care spălăm vasul wc pentru a curăţa strecurătorile…

periuta curatenie

Pentru spălat

Curăţenie generală

  • rosturile faianţei şi gresiei
    Sunt primele care îţi vin în minte când e vorba de îndepărtat murdăria din spaţii înguste, dificil de curăţat. Foloseşte periuţa de dinţi veche împreună cu detergent de vase pentru a curăţa rosturile inestetice. Dacă e cazul să îndepărtaezi petele persistente, utilizează o pastă abrazivă făcută din bicarbonat de sodiu şi puţină apă.
  • marginile chiuvetei
    Marginile chiuvete, în special unde se îmbină cu restul elementelor de mobilier, sunt greu de îndepărtat fără ajutorul unei perii care să pătrundă în spaţiile înguste. Foloseşte periuţa de dinţi pentru a îndepărta murdăria.
  • vasul w.c.
    Curbele pe care le prezintă marginea vasului de w.c. in interior se pot curăţa cu ajutorul unei periuţe de dinţi. Marchează şi păstrează periuţa cu care cureţi vasul w.c. împreună cu detergenţii de baie pentru a nu o confunda.
  • robineţii
    Îmbinările robineţilor se curăţă tot cu ajutorul unei periuţe de dinţi. Utilizează bicarbonat pentru a curăţa această parte a instalaţiilor sanitare.  Clăteşte cu oţet pentru a preveni formarea calcarului.
  • marginile geamurilor
    Marginile geamurilor, în special a tâmplăriilor din P.V.C., necesită curăţarea constantă pentru a evita depunerile persistente, formarea mucegaiului şi deformarea lor în timp. Cu ajutorul unei periuţe de dinţi poţi curăţa şanţurile tâmplăriei.
  • argintăria sau monedele
    Vasele şi lingurile din argint se curăţă cu ajutorul periuţei de dinţi, la fel şi monedele ruginite sau pătate, care se freacă cu puţin bicarbonat sau chiar cu pastă de dinţi.
  • filtrele de la hotă
    Se curăţă cel mai bine cu ajutorul periuţei de dinţi.

Bucătărie

  • garniturile frigiderelor şi ale cuptorului
    Se curăţă cu uşurinţă dacă folosim o periuţă de dinţi veche şi detergent.
  • robotul de bucătărie şi blenderul
    În special baza lui, în care se află motorul, este greu de curăţat fără noua ta prietenă, periuţa de dinţi refolosită.
  • strecurătorile
    Alături de site, sunt dificil de curăţat fără o perie. Marginile găurilor acumulează cu uşurinţă murdărie şi mucegai. Foloseşte o periuţă de dinţi, apă caldă şi detergent pentru a îndepărta murdăria.
  • răzătoarea
    Răzătoarea universale dar, mai ales, cea de usturoi sunt aproape imposibil de curăţat fără o perie cu mâner lung. O să apreciezi ce poate să facă periuţa când e vorba de curăţarea lor.
  • desfăcătorul de conserve
    Aflat pe lista celor mai murdare lucruri din bucătărie, se curăţă greu din cauza unghiurilor şi articulaţiilor sale complicate. Foloseşte periuţa de dinţi şi detergent pentru a îndepărta murdăria lipită de el.
  • biberoane
    Sticlele de lapte ale bebeluşilor sunt greu de curăţat din cauza unghiurilor şi dimensiunilor. Foloseşte periuţa de dinţie pentru a le curăţa. Inclusiv filetul.
    Vezi aici unde se ascunde murdăria în bucătărie.
  • splălat rădăcinoase
    Pentru a spăla bine rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac şi, în special, rădăcina de ţelină) dar şi cartofii foloseşte periuţa de dinţi.


Curăţat (uscat) sau gresat

  • tastatura
    Dacă mânânci în timp ce lucrezi la calculator (evident că o faci!), atunci ştii când de enervante sunt firimiturile care cad între taste. Păstrează o periuţă veche la îndemână (chiar în suportul de pixuri de pe birou), pentru a scoate firimiturile din tastatură.
  • jaluzelele
    Lamelele jaluzelelor orizontale sunt mari “iubitoare de praf”. Îndepărtează praful de pe ele cu ajutorul unei periuţe de dinţi.
  • curăţat foenul
    Aparatul de uscat părul acumulează praf şi scame pe margine (pe unde aparatul aspiră aer). Curăţă constant marginile aparatului cu o periuţă de dinţi.
  • aspiratorul
    Filtrul aspiratorului este greu de curăţat. Foloseşte o periuţă pentru a îndepărta praful tasat pe el. În plus, poţi folosi periuţa de dinţi pentru a îndepărta murdăria din furtunul striat al aspiratorului. Nu o să-ţi vă vină să crezi câtă mizerie poate acumula aparatul de curăţat…
  • marginile mochetei
    Îmbinările mochetei cu plinta, colţurile şi muchiile se curăţă greu fără să foloseşti o periuţă de dinţi. Coada ei o să te ajute să ajunge şi în colţurile mai îndepărtate.
  • chederul maşinii
    Garnitura de la uşile şi portbagajul autoturismului (cheder)  se curăţă tot cu ajutorul unei periuţe de dinţi înmuiate în detergent.
  • grătarul maşinii de tuns părul/barba
    Se curăţă cu ajutorul periuţei de dinţi după care se gresează cu ulei.
  • bicicleta
    În special butucul roţilor, pinioane şi lanţ necesită o curăţare şi o gresare constantă pentru a preveni acumularea de praf care va duce la proasta funcţionare.
  • şuruburi şi piuliţe
    Filetul şuruburilor şi piuliţelor se curăţă cu ajutorul periuţei de dinţi. Şi tot cu ele se gresează cu ajutorul câtorva picături de ulei.

Îngrijire

  • curăţarea unghiilor
    Murdăria de sub unghii, în special după ce am lucrat cu pământ sau vopseluri, se îndepărtează frecând sub ele cu periuţa de dinţi.
  • pieptănat sprâncene
    Dacă eşti cu adevărat pedant şi îţi piepteni sprâncenele, atunci probabil ştii că ai nevoie de o perie specială. Foloseşte o periuţă de dinţi. Îşi va îndeplini cu brio sarcinile.
  • periuţă de jucărie
    O periuţă de dinţi cu coada tăiată poată să se tranforme într-o perie pentru îngrijit părul păpuşilor.

Hobby

  • periuţă de dinţi pentru animale
    Dacă eşti atent cu animalele  de casă probabil ştii deja că şi ele au nevoie de îngrijire dentară. Foloseşte periuţa veche, curăţată şi dezinfectată, pentru a spăla dinţii cânilor.
  • jucărie pentru animale
    O periuţă de dinţi agăţată de uşa de la dulap cu o sfoară este o atracţie irezistibilă pentru pisici.
  • “pensulă”
    Periuţa de dinţi îmbibată în vopsea se poate folosi pentru diverse proiecte casnice. De exemplu, foloseşte periuţa în acest mod pentru a decora ghivecele de flori.

Bonus

  • brăţări din cozi de periuţă de dinţi
    Dacă te simţi cu adevărat inspirat, foloseşte codiţele colorate ale periuţei de dinţi pentru a face brăţări. Foloseşte filmul de mai jos pentru a reuşi.

Ultimele noutăți

Băuturi răcoritoare pentru creșterea imunității la sfârșit de vară
Aug 21st, 2024
No Comments

Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit și temperaturile

Cum să cumperi rechizite cu buget redus pentru începerea şcolii
Aug 20th, 2024
No Comments

Începutul unui nou an școlar este un moment plin de

Cum ne protejăm de temperaturile extreme de vară?
Jul 24th, 2024
No Comments

Da, vara este cald, ştim cu toţii, dar parcă este

Pantofi comozi, postură bună
Jul 20th, 2024
No Comments

Pantofi: ce tip sunt adecvaţi pentru a evita durerile de

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.