≡ Menu

Ce trebuie să ştii înainte de a cumpăra o maşină

Te-ai hotărât că ai nevoie de o maşină? Iată o listă cu lucrurile pe care trebuie să le ştii înainte de a o cumpăra. Pentru că achiziţionarea unui autoturism este un pas important care implică, pe lângă cheltuiala iniţială, şi alte cheluieli lunare sau anuale.

Nouă sau la mâna a doua?

Prima mare întrebare este ce maşină vrei să cumperi: una nouă sau una la mâna a doua. Ca să ştii care e varianta cea mai bună pentru tine, în primul rând trebuie să te gândeşti la experienţa ta de condus. Dacă ai carnetul de puţin timp sau ai puţine ore de condus efectiv e mai bine să alegi o maşină la mâna a doua. Un al doilea aspect important este garanţia. În cazul în care vei cumpăra o maşină nouă vei avea garanţie fie pe un număr de ani fie pe un număr de km parcurşi. Dar poţi primi garanţie şi la o maşină achizionată la mâna a doua dacă alegi o dealer sau o firmă care o vinde.

Şi nu în ultimul rând este vorba de bugetul pe care îl aloci. O maşină noua va fi întotdeauna mai scumpă decât una la mâna a doua – evident, vorbind de acelaşi model. Iar opţiunile vor fi mai limitate în ceea ce priveşte alegerea culorii, a accesoriilor şi aşa mai departe.

Benzină, Diesel, motor hibrid sau electrică?

Este cunoscut faptul că maşinile cu motor diesel vor fi scoase de pe liniile de producţie în curând în efortul de a proteja mediul înconjurător. Aşa că pentru a alege ce model de maşină vrei, ia în calcul şi cheltuielile pe care le vei avea cu carburantul sau cu curentul electric în funcţie de consumul maşinii alese.

De asemenea, nu uita că şi impozitul pe care îl vei plăti se calculează în funcţie de cât este de poluantă maşina. În prezent maşinile cu motoare hibrid plătesc 50% din impozit, iar cele electrice sunt scutite.

Leasing, credit sau cu banul jos?

Cum vei plăti maşina este iarăşi foarte important pentru că modalitatea de plată poate creşte preţul final. Interesează-te la banca ta ce condiţii sunt la leasing vs credit auto pentru a stabili care ar fi preţul final al maşinii. Pentru maşinile noi uneori chiar şi plata cu banul jos la cumpărare îţi poate creşte preţul total pentru că dealerii auto preferă leasingul unde câştigă din dobânzi. Ca să ştii care variantă este cea mai bună, interesează-te şi calculează totalul. La maşinile la mâna a doua există variante de leasing şi credit, dar uneori opţiunile sunt mai limitate mai ales dacă alegi să cumperi de la o persoană fizică.

Unul din cele mai mari avantaje ale leasingului este faptul că nu vei plăti impozite şi taxe tu, ci compania de leasing. Nici în cazul în care trebuie să faci înmatricularea sau radierea maşinii nu trebuie să te ocupi tu, ci compania de leasing care va fi şi proprietara autoturismului până la achitarea totală a ratelor.

Cheltuieli post-cumpărare

Foarte important aspect este ce va trebui să plăteşti după ce termini cu cumpărarea propriu-zisă şi ce alte demersuri trebuie să mai faci. Lista de mai jos cuprinde elementele de bază pe care să le ai în vedere. Ideal este să te interesezi înainte de a cumpăra autoturismul care sunt costurile pentru a-ţi face bine calculele.

  • Asigurarea auto: de la RCA-ul obligatoriu pâna la asigurarea full-casco este bine să ştii în ce categorie de preţ te încadrezi. Preţurile diferă în funcţie de valoarea maşinii, experienţa ta anterioară ca şofer (dacă ai mai avut asigurări, punctajul pe care ţi-l acordă companiile de asigurări etc). Tot aici poţi alege cum plăteşti: pe lună, pe trimestru sau pe an. În cazul leasing-ului şi uneori şi a creditului auto, asigurarea va veni deja inclusă în preţ şi nu poţi alege tu nici tipul de acoperire, nici compania de asigurări.
  • Impozit şi alte taxe: impozitul anual diferă de motorizare şi capacitatea cilindrică. Există calculatoare online unde poţi calcula cât te va costa pe tine.
  • Rovinietă sau alte taxe de drumuri: este obligatorie în România şi poţi afla uşor preţul online.
  • Reviziile: dacă maşina este în leasing vei avea obligaţia de a merge la service-ul autorizat de dealer-ul auto iar preţurile de obicei sunt mai mari. Întreabă la ce număr de km sau perioadă ţi se cer reviziile obligatorii şi care sunt preţurile.
  • ITP (Inspecţia Tehnică Periodică): se face fie anual pentru maşinile mai vechi de 12 ani, fie la 3 ani pentru maşinile noi. Preţul variază în funcţie de tipul de maşină şi de service-ul ales.
  • Garaj sau loc de parcare: o cheltuială importantă şi constantă este cea cu locul de parcare sau cu garajul dacă nu ai tu locul deja incorporat în construcţie sau cumpărat.

Ultimele noutăți

Supă cremă de linte cu spanac și semințe de chia
Feb 25th, 2024
No Comments

O dietă bogată în nutrienţi este esenţială pentru a ne

Calendarul Laboral 2024: zile libere și oportunități de relaxare
Feb 23rd, 2024
No Comments

În România, în 2024, avem 17 zile libere declarate prin

Pomicultura: Cultivarea deliciilor din grădina proprie
Feb 21st, 2024
No Comments

Agricultura, mai ales pomicultura, are un farmec aparte. A cultiva

Cadouri personalizate: Cum să oferi un cadou unic și memorabil
Feb 19th, 2024
No Comments

Alegerea cadoului perfect pentru cei dragi poate fi o provocare.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.