Chiar dacă suntem la începutul verii şi mai este mult până la iarnă, nu e prea devreme să începi să îţi organizezi cămara. Nu ai o cameră destinată pentru depozitare? Nu-i nimic. Poţi încropi ceva într-un loc aproape de bucătărie: pe balcon, într-un colţ al bucătăriei – dacă spaţiul îţi permite, pe holul apartamentului sau chiar în curte, dacă ai una.
La e ce bună cămara?
Este bună pentru că poţi păstra atât alimentele conservate cât şi toate recipientele goale pe care le vei folosi la un moment dat pentru a face conserve ca borcanele de sticlă.
De asemenea, o cămară bine organizată te ajută să vezi repede ce alimente ai la dispoziţie pentru a găti ceva, dar şi ce ai gata făcut pentru a servi ca gustări sau garnituri. Poţi păstra de la orez şi leguminoase – fasole, linte, năut, la conserve ca gemuri, murături, zacuscă. Evident, poţi păstra şi fructe şi legume ca merele, cartofii sau dovlecii. Dacă stai la ţară, izolează bine orice intrare: pune plasă de insecte la toate ferestrele, umple cu spumă poliuretanică toate găurile pentru a evita să intre rozătoare şi foloseşte pe cât posibil recipiente de sticlă pentru conserve.
Cât de mare trebuie să fie o cămară?
Dimensiunea unei cămări depinde de numărul membrilor dintr-o familie, dar şi de zona în care locuiesc. O familie cu un singur copil are nevoie de o cămară mică, în timp ce una cu mai mult de 3 copii şi care locuieşte la ţară de una mai mare. De ce? Pe lângă faptul că au mai multe guri de hrănit, au acces mai rar la supermarketuri sau la anumite magazine specializate, iar locuind la ţară se presupune că vor cultiva ei înşişi anumite legume şi fructe şi îşi pot prepara conservele proprii pentru a le folosi întregul an.
Ideal este să fie o cameră bine aerisită sau ventilată, fără multă lumină şi cu o temperatură cât de cât constantă. Temperatura constantă se obţine prin izolarea adecvată a pereţilor.
De obicei, cămările sunt mici pentru că preferăm spaţiul pentru alte activităţi ca locul de luat masa sau livingul. Aşa că este foarte important ca felul în care organizezi cămara să fie cât mai compact şi mai eficient.
Dacă nu ai o cameră specială pentru cămară, poţi folosi un dulap cu uşi fără geam, mare şi încăpător. De la vestiare şi dulapuri metalice, la dulapurile de haine sau chiar corpuri de bibliotecă, orice poate fi convertit într-o mini-cămară. Dacă ai o cameră specială pentru a fi transformată în cămară, pune rafturi pe toţi pereţii unde ai un sistem de prindere bun, dar şi cârlige în care poţi agăţa diverse lucruri ca pungi de ierburi uscate, săculeţi de pânyă cu fructe uscate sau nuci etc. Cârligele le poţi prinde inclusiv de partea interioară a uşii.
Asigură-te că totul este bine curăţat şi dezinfectat iar pentru a menţine totul uşor de curăţat de praf şi de orice alt tip de murdărie, tapetează rafturile cu folie de plastic, aluminiu, linoleum sau chiar şerveţele. Când faci curăţenie va fi suficient să schimbi stratul pe care l-ai pus pentru a proteja rafturile şi să ştergi de praf borcanele şi recipientele pe care le ai în cămară.
Un alt aspect important este să îţi aşezi conservele şi toate recipientele în funcţie de data de expirare: tot ce trebuie consumat cât mai repede se pune în locul cel mai accesibil pentru a fi luat prima dată, iar tot ce ţine mai mult cât mai în spate. Obişnuieşte-te să revizuieşti o dată pe săptămână ce ai în cămară: ce se termină, ce e pe cale să expire. Aşa vei şti şi ce să cumperi când ieşi la cumpărături dar îţi vor veni şi idei de prânz şi cină.
Dacă ai o cămară mare, poţi profita de diverse oferte din pieţe şi din supermarketuri pentru a-ţi face stocuri de anumite produse ca ulei, oţet, orez, paste uscate, fasole, cartofi, nuci şi alune. Iar când găseşti fructe şi legume în sezon cu un preţ foarte bun să cumperi cantităţi mai mari şi să îţi faci conservele tale: marmeladă, gem, legume în ulei ca vinete sau ciuperci, murături în saramură sau în oţet. Pe termen scurt poţi păstra chiar şi fructele şi legumele proaspete pentru că temperatura constantă şi umbra le vor menţine mai mult potrivite de consum.