Mucegaiul care poate apărea pe pereţii casei se exinde cu repeziciune peste tot: pe rosturile gresiei sau faianţei, pe perdeaua de duş, pe uşile de mobilier, etc. Este un pericol pentru sănătate şi poate duce la afecţiuni respiratorii grave şi la alergii. Incidenţa apariţiei mucegaiului în locuinţă, garaj, beci sau pod este foarte mare şi aproape toate clădirile “suferă” de această plagă.
Iată mai jos un ghid cu câteva informaţii esenţiale despre ce este mucegaiul, cum şi unde apare, cum îl identifici şi cum scapi de mucegai.
Ce este mucegaiul şi de ce apare?
Mucegaiul este un tip de ciupercă, de mărime foarte mică, ce se înmulţeşte prin spori. Apare în locurile umede şi întunecoase, de aceea de obicei îl întâlnim în băi, beciuri sau garaje. Există foarte multe specii de mucegai, din care unele sunt extrem de toxice. Iată de ce este foarte important ca atunci când ne dăm seama că avem mucegai, trebuie să acţionăm rapid pentru eliminarea lui.
Cum ne dăm seama că avem mucegai?
În primul rând se simte mirosul, chiar înainte să apară petele propriu zise: un miros a umed şi a închis. Este mirosul care apare şi când dai drumul la aerul condiţionat după mult timp. Curăţarea aerului condiţionat şi a tuturor filtrelor din casă (filtre de aerisire din băile fără ventilaţie naturală, de exemplu) este foarte importantă. Caută, de asemenea, sub covoare, verifică dacă există suprafeţe expuse la umezeală fără să fie vizibil – sub parchet, sub pereţi de rigips, în spatele mobilei, colţurile tavanului.
Dacă se observă pete negre, poţi verifica foarte uşor dacă este mucegai. Înmoaie un băţ de curăţat urechile în clor şi aplică 2-3 picături de clor pe pata respectivă. Dacă se albeşte într-un minut, două, înseamnă că e mucegai. Dacă nu, înseamnă că poate fi un alt tip de pată, de murdărie.
Soluţii de îndepărtarea mucegaiului
Pentru îndepărtarea mucegaiului, poţi folosi:
-
soluţii pe bază de clor
Clorul este ideal pentru îndepărtarea mucegaiului de pe suprafaţe neporoase pentru că omoară toate speciile de mucegai . Nu se recomandă pentru lemn sau pentru pereţii cu o structură poroasă pentru că nu intră în profunzime şi nu face decât să asigure şi mai multă umezeală. Se prepară o soluţie cu o parte de clor şi 10 părţi de apă, se aplică pe petele de mucegai cu un pulverizator sau cu o cârpă şi se lasă să acţioneze. Nu se clăteşte dacă nu este o suprafaţă unde au acces copiii, animalele de casă sau pe care se prepară mâncare.
Atenţie la mirosul înţepător de clor: aeriseşte bine înainte de a-l aplica. -
soluţii pe bază de oţet
Oţetul folosit pentru curăţenie este ieftin şi omoară aproximativ 82% din speciile de mucegai de pe toate tipurile de suprafeţe. Nu este agresiv cu organismul ca clorul deşi are un miros puternic. Se aplică oţetul direct, fără a-l dilua cu apă, cu ajutorul unui pulverizator şi se lasă să acţioneze o oră. După aceea, se şterge bine suprafaţa cu o cârpă nu foarte umedă. Mirosul de oţet, chiar dacă este puternic, va dispărea în câteva ore.
Alte recomandări
Pentru a evita apariţia / reapariţia mucegaiului este important să ai în vedere aceste aspecte:
- aeriseşte bine casa şi lasă să intre lumina soarelui
- îndepărtează sursele de umezeală, iar dacă locuieşti în zone cu multă umezeală foloseşte dezumidificator
- şterge regulat praful de pe mobilă şi de pe pereţi
- scutură covoarele şi păturile regulat
- asigură-te că pereţii sunt bine izolaţi atât pe exterior cât şi pe interior