De fiecare dată când cumpărăm un aparat electrocasnic avem în minte un singur uz al acestuia: maşina de spălat pentru spălat rufe, fierul de călcat pentru călcat rufe sau aspiratorul pentru curăţat podelele. Dar aşa cum am mai scris şi în alte articole, anumite electrocasnice se pot folosi şi la alte lucuri ceea ce le face cu atât mai utile în casă.
Mai jos vă prezentăm 6 utilizări inedite ale aspiratorului.
1.Batista bebeluşului
Prima dată când cineva află că poate folosi aspiratorul de casă pentru a curăţa nasul unui bebeluş se miră din cale-afară. E prea mare forţa, e imposibil, e anormal… Dar se poate! Batista bebeluşului, care se comercializează la farmacie, este una din invenţiile cele mai folositoare şi eficiente pentru a curăţa nasul înfundat al bebeluşilor, ca să nu mai spunem că este şi una din cele mai economice. Avantajul mare este că Batista bebeluşului îşi reglează intensitatea singură aşa că nu contează forţa aspiratorului folosit şi nu va răni copilul. Unii părinţi au impresia că procedura nu este igienică folosindu-se aspiratorul din casă, dar aspiratorul trage aerul nu îl suflă aşă că nu există pericolul contaminării cu bacterii. Batista bebeluşului se dezinfectează după fiecare folosire şi se păstrează în loc curat şi uscat.
2. Zgomot alb
Tot pentru bebeluşi sau pentru alţi insomniaci, zgomotul alb ajută la somn. Nu funcţionează în toate cazurile dar se poate încerca. În principiu, se începe când copilul este foarte mic pentru a nu se speria de zgomot. Se îmbină şi utilul pentru că se aspiră casa, bebeluşul asistă, iar zgomotul alb îl ajută să adoarmă. Apoi se poate folosi acest zgomot când bebeluşul este prea obosit sau prea agitat să adoarmă.
3. Aromaterapie la tine acasă
Dacă ai un aspirator cu sau sau unul cu aburi, adaugă câteva picături de ulei esenţial pentru a oferi casei tale un miros plăcut. Pentru aspiratoarele cu sac, se adaugă un disc de vată (disc pentru demachiere) îmbibat cu apă şi cu câteva picături din uleiul esenţial favorit. Pentru cele cu apă se poate folosi ulei direct în vasul de apă, dar verficaţi înainte instrucţiunile producătorului. Uleiurile esenţiale recomandate sunt: rozmarin pentru orele de dimineaţă, lavandă pentru seară, brad sau pin pentru casele cu mirosuri de mucegai.
4. Salteaua gonflabilă
Vin musafirii şi vrei să îi culci pe salteaua gonflabilă? E clar că nu vei găsi pompa de umflat pentru că nu ai mai folosit-o de ceva vreme. Nu-i nimic! Poţi folosi aspiratorul. Tot ce trebuie să faci este să muţi tubul aspiratorului în partea pe unde iese aerul. După folosire, foloseşte-l normal pentru a scoate aerul din saltea.
5. Adio cute din covoare
Dacă ai mutat mobila şi au rămas cute în covoare, tot ce trebuie să faci este să pui câteva cuburi de gheaţă pe cute şi să laşi gheaţa să se topească. Pentru a nivela cutele, trebuie să vii cu aspiratorul peste zona udă şi să aspiri câteva minute pentru a îndrepta bine covorul. Nu uita să cureţi bine peria înainte pentru a nu murdări covorul.
6. Refolosirea unui aspirator vechi
Dacă aspiratorul tău nu mai face faţă pretenţiilor, nu îl arunca. Îl poţi folosi pentru a-i învăţa pe cei mici să îşi aspire camera, jucăriile şi cărţile sau îl poţi reconverti : în obiect de mobilier (o lampă, de exemplu, dacă este un model mai interesant sau mai colorat), în costum de Halloween sau de carnaval. Pentru cei mai pricepuţi, motorul se poate folosi pentru a face o maşinuţă pentru cei mici sau alte proiecte “zgomotoase”.