O rețetă economică și care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie – papricaș de pui, în varianta cevabun.ro.
Ingrediente:
- 4 pulpe de pui
- 4 linguriţe de smântână
- 2 linguri de boia de ardei dulce
- 1 linguriţă de boia de ardei iute
- 1 lingură de făină
- 1,5 litri supă de pui
- 1 lingură de ulei
- 1 ceapă
- 4 linguriţe pastă de ardei iute (opţional)
- sare și piper
Preparare:
- Primul secret al acestei versiuni personale de papricaş este supa de pui. Faceţi o supă de pui (sau folosiţi una gata făcută) la a cărei fierbere, alături de carne de pui şi zarzavaturi, adăugaţi o ceapă friptă uşor pe plită sau într-o tigaie de teflon fără grăsime. Îi va da un gust dulce şi uşor afumat supei. Dacă nu aveţi supa de pui faceţi una din cuburi, la care adăugaţi ceapa şi o lingură de ulei.
- Al doilea secret este extragerea grăsimii de pui din piele pentru a da un plus de gust. Scoateţi pielea de pe pulpe şi tăiaţi-o în pătrăţele. Puneţi pielea de pui la rumenit într-o lingură de ulei de floarea soarelui. Prăjiţi uşor la foc mic până când toată grăsimea din piele a ieşit şi aceasta prinde a se rumeni. Strecuraţi grăsimea obţinută.
- Încingeţi uleiul şi grăsimea de pui într-o cratiţă suficient de întinsă încât să încapă toate cele patru pulpe, una lângă alta, şi prăjiţi-le uşor pe ambele părţi.
- Adăugaţi în craţită boiaua de ardei (dulce şi iute) şi făina şi prăjiţi-le uşor. Atenţie să nu le ardeţi!
- Stingeţi totul cu supa de pui răcită.
- Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi la foc mic timp de 30 minute până când carnea este fiartă şi zeama s-a transformat într-un sos roşu şi cremos. Potriviţi se sare şi piper.
- Ultimul secret pentru obţinerea unei creme fine este strecurarea papricaşului pentru îndepărtarea eventualelor cocoloaşe.
Serviţi papricaşul fierbinte în felul următor: plasaţi câte o pulpă de pui în fiecare farfurie, turnaţi sosul peste şi adăugaţi câte o linguriţă de smântână. Opţional adăugaţi câte o linguriţă de pastă de ardei iute. Papricaşul de pui se mănâncă fie cu pâine, fie cu găluşte de griş adăugate la sfârşit ca să nu le “murdăriţi”.