≡ Menu

Uleiuri infuzate: cum se prepară?

Când vine vorba de gătit, de multe ori când alegem o rețetă pe care vrem să o facem ne lipsesc anumite condimente. Pe de altă parte, este greu de avut de toate în casă și unele condimente le folosim atât de rar că uităm că le avem în cămară sau expiră până ajungem să le utilizăm într-o rețetă. O variantă excelentă de a avea mereu ierburi aromatice la îndemână este să ai ghivece pe pervaz în care să cultivi busuioc, rozmarin, mentă, cimbru; în general ierburi care nu au nevoie de ghivece foarte mari. O altă variantă este să congelezi în porții mici ierburi tocate și așa vei putea adăuga în mâncăruri exact cât trebuie, dar congelarea nu ne ajută mult atunci când vrem să facem salate sau alte preparate reci.

Dar una din cele mai la îndemână metode este să aromezi ulei cu diverse arome pentru a putea adăuga punctul de aromă mâncărurilor tale, fie că vorbim de salate sau de tocănuri.

Ce fel de ulei folosim?

Ideal este să folosești un ulei de măsline suav, nu foarte intens la gust, sau ulei de semințe de struguri, ulei de rapiță, ulei de floarea soarelui. Evident, dacă vrem un ulei pe care să îl adăugăm pe salate sau ca punct final la servirea unui preparat, uleiul de măsline este cel indicat.

Ulei infuzat la rece

Metoda cea mai simplă este să infuzăm uleiul la rece. În sticle cu capac putem uleiul ales și introducem ingredientele, apoi închidem sticlele și le păstrăm în cămară (fără lumină, fără căldură) aproximativ 3 săptămâni. Dacă nu ai unde să păstrezi sticlele, poți alege sticle închise la culoare și să le ții în dulapul din bucătărie.

  • Ulei cu rozmarin: se adaugă o crenguță de rozmarin curată (o spălăm bine înainte și o tapetăm cu un șervețel până rămâne uscată). Este excelent pentru cartofi la cuptor, dolveac sau cartof dulce, carne de miel.
  • Ulei cu dafin și piper: se adaugă fruze uscate de dafin și boabe de piper negru; pentru carnea de porc la cuptor, pentru legume coapte sau gratinate.
  • Ulei cu lămâie: se adaugă coaja de lămâie (fără partea albă). Ideal este să folosești lămâi netratate cu ceară. Merge excelent pe salate, risotto cu parmezan, fripturi de pui.
  • Ulei picant: se adaugă ardei iuți uscați bine înainte. Se poate adăuga pe orice rețetă pentru cei cărora le place picantul.

Ulei infuzat la cald

Un ulei cu ceapă și unul cu usturoi: două uleiuri aromatice care te ajută să dai gust rapid oricărui preparat, de la o simplă omletă la fripturi.

  • Uleiul cu ceapă: într-o cratiță punem toate resturile de ceapă de la rețetele anterioare, tocată peștișori. Se pot folosi și resturi de praz. Se acoperă toată ceapa cu ulei și se pune la foc mic cam 2 ore. Trebuie fiartă ceapa în ulei până când uleiul se clarifică. Strecurăm și păstrăm într-o sticlă bine închisă. Atenție: dacă uleiul nu este bine clarificat va râncezi foarte repede.
  • Uleiul cu usturoi: cu aceeași metodă de mai sus se poate infuza ulei cu usturoi. Atenție mare la temperatură pentru că usturoiul are tendința de a se arde foarte repede și devine amar. Se pune la foc foarte mic și se lasă până când usturoiul urcă la suprafață și devine auriu.

Ultimele noutăți

Băuturi răcoritoare pentru creșterea imunității la sfârșit de vară
Aug 21st, 2024
No Comments

Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit și temperaturile

Cum să cumperi rechizite cu buget redus pentru începerea şcolii
Aug 20th, 2024
No Comments

Începutul unui nou an școlar este un moment plin de

Cum ne protejăm de temperaturile extreme de vară?
Jul 24th, 2024
No Comments

Da, vara este cald, ştim cu toţii, dar parcă este

Pantofi comozi, postură bună
Jul 20th, 2024
No Comments

Pantofi: ce tip sunt adecvaţi pentru a evita durerile de

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.