≡ Menu

Vin de caise – cum se face vin din fructe

De câte ori vorbim sau ne gândim la vinuri, ne gândim la struguri. Dar în ultimii ani au apărut seturi de făcut vin şi bere acasă pentru cei pasionaţi, aşa că a aparut întrebarea din ce alte fructe se poate face vin. Lista este una lungă fiindcă aproape toate fructele pot fi folosite pentru a face vin de la ananas la coacăze, de la căpşuni la piersici. Se poate face vin şi din fructe bogate în amidon ca bananele, dar şi din prune, căpşuni, pere sau fructe de pădure. Un vin de caise bine făcut poate face concurenţă excelentă unui vin alb fructat cum este un Chardonnay.

Procesul de a face un vin din fructe comparat cu cel făcut din struguri nu este foarte diferit: zaharurile din fructe se lasă la fermentat, se reglează aciditatea şi se controlează gradul de alcool.

De ce avem nevoie când facem vin din fructe?

Foarte important la elaborarea vinului de fructe în casă este să dispuneţi de un recipient care să reziste la presiune pentru că în procesul de fermentare drojdiile transformă zaharurile existente în alcool dar şi în dioxid de carbon. Există capace speciale care lasă gazul să iasă şi împiedică intrarea insectelor – vezi fotografia de mai jos.

Iată mai jos o listă completă cu tot ce se necesită pentru a face vin de fructe acasă:

  • Recipient de fermentare cu capac special (air-lock)
  • Vinometru – măsoară gradul de alcool din vin
  • Mustimetru – măsoară cantitatea de zaharuri în sucuri şi musturi
  • Enzime (pectază) care ajută la lichefierea pulpei din fruct şi limpezeşte vinul
  • Drojdie specială pentru vin
  • Sticle şi dopuri pentru îmbuteliere
  • Pâlnie şi strecurătoare

Sau, şi mai simplu, puteţi alege un set special de făcut vin care de obicei include toate elementele necesare. Şi, evident, aveţi nevoie de fructe bine coapte, dar care să nu aibă părţi mucegăite sau lovite şi zahăr adiţional. Există multe opinii cu privire la ce zahăr este cel mai bun pentru vinurile de fructe, dar în funcţie de gustul fiecăruia se poate adăuga orice tip de zahăr: de sfeclă, de trestie, integral, melasă şi chiar miere de albine.

Vin de caise – reţeta

Ingrediente:

  • 3 kg de caise bine coapte
  • 1 kg zahăr
  • 3 l de apă
  • o lămâie
  • 6 picături de enzime lichide pentru vin (sau pudră conform indicaţiilor producătorului)
  • 1 plic de drojdie specială pentru vin (se recomandă pentru vinuri albe)
  • metabisulfit de potasiu pentru oprirea fermentării

Preparare:

  • Se spală bine caisele, se scot sâmburii. Se taie caisele în bucăţi mici.
  • Se curăţă şi se dezinfectează bine recipientul în care se va fermenta vinul.
  • Se adaugă în recipient caisele şi zahărul.
  • Se pune la foc o oală în care se fierb 2 l de apă.
  • Se toarnă apa fierbinte peste fructe şi zahăr.
  • Se adaugă sucul de la lămîie (trecut prin sită pentru a nu scăpa seminţe).
  • Se adaugă enzimele.
  • Se adaugă restul de apă la temperatura camerei şi se lasă să se răcească tot amestecul.
  • Se verifică concentraţia de zaharuri. Dacă nu aveţi mustimetru, gustaţi lichidul: trebuie să fie dulce, ca un sirop.
  • Se adaugă plicul de drojdie şi se acoperă recipientul. Dacă nu aveţi capac special ca cel menţionat mai sus, acoperiţi cu 4-5 straturi de tifon, bine prinse cu elastic. Puneţi recipientul într-o cameră răcoroasă, la umbră. Temperatura influenţează mult viteza de fermentare.
  • După primele 5-7 zile de fermentat, lichidul va pierde mult din dulceaţă pentru că drojdia descompune zaharurile. În această fază, se strecoară lichidul, se elimină rezidurile ce rămân şi se pune din nou în vasul de fermentat pentru aproximativ 20-30 de zile. Dacă e mai cald în zona în care se face vinul, se recomandă măsurarea alcoolului la fiecare 10 zile pentru că va fermenta mai repede.
  • În funcţie de cât de dulce vreţi să fie vinul de caise, puteţi opri fermentarea mai repede sau mai târziu prin adăugarea metabisulfitului de potasiu.
  • După oprirea procesului de fermentare, se poate trece la îmbuteliere şi la depozitare.

0 comments… add one

Leave a Comment

Ultimele noutăți

3 plante tropicale pe care le poţi creşte la tine acasă
Sep 4th, 2020
1 Comment

Pentru iubitorii de plante, fie că sunt comestibile sau doar

Cremă calmantă din papaya
Aug 27th, 2020
1 Comment

Când vine vorba de produsele cosmetice, fiecare are preferinţele sale

Vin de caise – cum se face vin din fructe
Aug 23rd, 2020
No Comments

De câte ori vorbim sau ne gândim la vinuri, ne

Sufrageria de afară
Jul 26th, 2020
No Comments

Când vine vara, ne gândim cum să stăm mai mult

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.