≡ Menu

10 alimente bogate în vitamina E

Vitamina E este una din vitaminele liposolubile esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Este disponibilă în multe dintre alimentele ceea ce face ca deficienţele să fie rar întâlnite la persoanele care au o dietă echilibrată şi sănătoasă. Se recomandă suplimentele de vitamina E doar dacă medicul te-a diagnosticat cu insuficienţă sau deficienţă pentru că există şi efecte adverse la ingestia de doze mult peste cea zilnic recomandată de 15 miligrame.

Vitamina E – beneficii

 • Are un puternic rol antioxidant – protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi.
 • Are rol în formarea globulelor roşii alături de vitamina K fiind esenţială pentru sănătatea vaselor sanguine şi în prevenirea anemiilor.
 • Este denumită şi vitamina fertilităţii pentru că are un rol activ în combaterea sterilităţii.
 • Are un rol important pentru sănătatea ochilor şi a pielii. Vitamnia E încetineşte îmbătrânirea celulară ceea ce o face un compus de nelipsit în produsele dermatologice anti-îmbătrânire (anti-ageing).

Alimente bogate în vitamina E

Practic, denumirea de vitamina E înglobează 8 compuşi dintre care alfa-tocoferolul are rolul cel mai important în organismul uman. Există anumite grupe de alimente bogate în vitamina E ca uleiurile vegetale, nucile şi alunele, anumite tipuri de carne şi peşte, dar şi legume şi fructe. Pe lângă acestea, există şi alimente îmbogăţite cu vitamina E, recomandate în special celor care sunt diagnosticaţi cu insuficienţă, de la uleiuri vegetale la ceaiuri şi tincturi.

Pentru o dietă echilibrată şi sănătoasă se recomandă consumul de legume şi fructe cu spectru cât mai larg, carne şi peşte în cantităţi moderate şi nu în fiecare zi. Iată mai jos 10 alimente bogate în vitamina E pe care ar trebuie să le introduci în dieta ta.

 1. Seminţe de floarea soarelui
 2. Migdale
 3. Alune de pădure
 4. Seminţe de pin
 5. Carne de gâscă
 6. Alune de pământ
 7. Somon şi păstrăv
 8. Avocado
 9. Mango
 10. Kiwi

Să le luăm pe rând. Aşa cum am menţionat, vitamina E este o vitamină liposolubilă aşa că se găseşte în alimentele bogate în grăsimi. Seminţele şi implicit uleiurile care se produc din acestea sunt cea mai bogată sursă de vintamina E. Seminţele de floarea soarelui conţin 35 mg de vitamina E la fiecare 100 g de produs iar uleiul de floarea soarelui are 41 mg la 100 g. La fel şi în cazul nucilor şi alunelor de pădure care sunt şi ele bogate în grăsimi. Toate cele menţionate mai sus – alune de pădure, migdale, alunele de pământ (care aparţin familiei leguminoaselor, de fapt) au un conţinut între 10 şi 25 mg la 100 g de produs crud. Este important de specificat că atât în cazul seminţelor cât şi a nucilor este vorba de produsul natural, crud, nu prăjit.

Dintre cărnuri, carnea de gâscă este singura care are un conţinut de peste 1 mg de vitamina E pe 100 g. Pentru peşte şi fructe de mare, lucrurile stau diferit: sunt mult mai bogate în vitamina E decât cărnurile. Vorbim aici de somon şi păstrăv de captură, nu de crescătorie, de scoici, crabi şi melci.

Şi să nu uităm de fructe şi legume: avocado este pe primul loc cu 2 mg la fiecare 100 de g de produs datorită conţinutului mare de grăsime, dar şi ardeiul roşu, kiwi, mango sunt pe listă.

Aşa cum se vede, fără alte afecţiuni şi cu o dietă echilibrată, este greu să ajungi să suferi de lipsă de vitamina E aşa că nu se recomandă suplimentele fără avizul medicului.

Ultimele noutăți

Hidroterapia: ce este și la ce ajută
Mar 24th, 2023
No Comments

Hidroterapia (terapia cu apă) este folosită din timpuri străvechi pentru

Mobila de bucătărie: trenduri și funcționalitate
Mar 21st, 2023
No Comments

Ah, bucătăria… Multe s-au schimbat în ultimii ani cu bucătăriile

Ce să iei în calcul înainte să te apuci de sport
Feb 23rd, 2023
No Comments

Fie că vrei să mergi la sală sau să te

Remediu anti-mahmureală
Feb 20th, 2023
No Comments

Din punct de vedere fiziologic, senzația de mahmureală se manifestă

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.