≡ Menu

În ce ţări se citeşte cel mai mult

Cititul este una din activităţile care ne îmbogăţesc cel mai mult viaţa. Iar acum, în plină pandemie şi cu multe restricţii de a călători, se transformă în una din puţinele activităţi la îndemâna oricui. În aprilie 2018 de Ziua Mondială a Cărţii o analiză statistică arăta că o mare parte a familiilor din UE cheltuie mai mult pe cărţi şi presă decât pe vacanţe. Pentru a face un top a ţărilor în care se citeşte cel mai mult se iau în calcul atât factorul de cumpărare, cât şi cel de citit ca număr de minute pe zi. Aşadar, care sunt ţările în care se citeşte cel mai mult şi pe ce poziţie s-ar situa România?

TOP 10 – Ţările cu gradul cel mai mare de alfabetizare

Gradul de alfabetizare funcţională cuprinde mai mulţi factori pe lângă cel de bază de a citi şi a scrie: accesul la calculatoare şi internet, la biblioteci, reţeaua de distribuţie de cărţi şi presă, investiţiile în educaţie, rezultatele la testele PISA etc. Luând în calcul toate aceste aspecte, iată topul primelor 10 ţări din lume considerate ca având cel mai mare grad de alfabetizare funcţională:

  1. Finlanda
  2. Norvegia
  3. Islanda
  4. Danemarca
  5. Suedia
  6. Elveţia
  7. Statele Unite ale Americii
  8. Germania
  9. Letonia
  10. Olanda

România se clasează pe locul 41 în acest top: stă foarte bine la numărul de biblioteci pe cap de locuitor unde ocupă locul 15, dar nu atât de bine la restul aspectelor ca accesul la presă şi rezultatele testelor PISA. Un alt aspect de menţionat este şi puterea de cumpărare de cărţi online unde nu numai că procentul este mult mai mic decât media europeană, dar este şi în scădere faţă de anii anteriori.

_____________________________________________________________________________

În timp ce în ţările din UE creşte procentul celor care cumpără online cărţi, reviste şi alte materiale educaţionale, ajungând la 26% în 2019, în România acest procent este doar de 4%, în scădere faţă de anii anteriori. Nici piaţa de carte în format fizic nu stă mai bine în România unde, deşi există cărţi foarte bine vândute, atât de ficţiune cât şi dicţionare de limba română, puterea de cumpărare este în partea inferioară a topului european.

TOP 10 – Ţări în care se citeşte cel mai mult

Un alt tip de clasament măsoară statistic cât timp fizic se dedică în fiecare ţară cititului, fără a lua însă în considerare ce tip de material se citeşte. Iată mai jos primele ţări din lume ca număr de ore dedicat cititului în fiecare săptămână:

1India10:42
2Thailanda9:24
3China8:00
4Filipine7:36
5Egipt7:30
6Cehia7:24
7Suedia7:06
8Franţa6:54
9Ungaria6:48
10Arabia Saudită6:48
Sursa: wordatlas.com

____________________________________________________________________________

Acelaşi tip de studiu statistic în UE arată rezultate uşor diferite pentru că măsoară timpul petrecut citind o carte, nu orice fel de material. Iată aşadar cum stau ţările europene: Estonia este pe primul loc cu 13 minute pe zi, Finlada pe locul 2 cu 12 minute pe zi, în timp ce în România se alocă în medie 5 minute pe zi cititului unei cărţi.

Sursa: statista

____________________________________________________________________________

Tu cât timp dedici cititului? Care sunt locurile tale favorite în care îţi place să citeşti?

Ultimele noutăți

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Proiecte de vară pentru casă și grădină: cum să profiți de vremea bună
May 28th, 2024
No Comments

Vara este perioada perfectă pentru a realiza diverse lucrări în

Layover în București: Descoperă farmecul capitalei României
May 27th, 2024
No Comments

Ai un zbor internațional de la București și după aceea

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.