≡ Menu

Cum e mai ieftin să călătoreşti: prin agenţie sau pe cont propriu?

Mulţi dintre cititorii noştri ne-au întrebat care variantă este mai ieftină: să călătoreşti printr-o agenţie de turism (adică să achizionezi un pachet cu transport, cazare, masă şi alte servicii) sau pe cont propriu (adică să îţi cumperi tu separat transportul, cazarea şi masa)? Răspunsul nu este atât de simplu pe cât pare pentru că trebuie să luăm în calcul mai mulţi factori:

  • perioada şi durata vacanţei
  • numărul de persoane
  • vârsta celor care călătoresc
  • destinaţia (distanţa şi diferenţele faţă de punctul de plecare)

Aceşti factori influenţează în mod direct costul total al vacanţei. Dacă este vorba de o călătorie în ţară este uşor de comparat preţul oferit de o agenţie de turism cu cel pe care îl poţi obţine pe cont propriu. În primul rând trebuie să stabileşti cu ce mergi: maşina proprie, tren sau avion şi să cauţi preţurile aferente. Pentru excursiile cu maşina calculezi câţi kilometri sunt până la destinaţie ca să afli cam cât combustibil vei consuma. Nu uita să iei în calcul că pentru drumurile lungi vei avea nevoie de câteva opriri pentru a mânca şi a te odihni puţin. Apoi cauţi preţuri pentru cazare. Ai două variante: hotel sau apartamente/case de vacanţă închiriate de particulari. Cauţi cazare Râşnov, de exemplu, şi verifici ce preţuri sunt pe zi atât la hotel cât şi la particulari. La fel poţi proceda şi cu excursiile în străinătate.

Un aspect important este cel al calităţii cazării: site-urile care vând cazare la hotel au de obicei note date de alţi turişti după care te poţi ghida pe când anumite site-uri care găzduiesc anunţurile de la particulari nu au această facilitate. Astfel vei putea compara cu uşurinţă preţurile şi decide care variantă este mai potrivită pentru tine. În general pentru excursiile de peste 7 nopţi pachetele oferite de agenţii pot fi mai avantajoase la preţ mai ales pentru familiile cu copii şi mai ales dacă la destinaţie se ajunge doar cu avion charter.

Perioada este importantă pentru că preţurile pot varia mult, mai ales la cazare, în anumite zile (Paşte, Crăciun, luna august). Poţi verifica atât perioada propusă cât şi altele, în extra-sezon, pentru a vedea diferenţele de preţ. Un pachet oferit de agenţie poate fi achiziţionat cu reducere dacă îl cumperi cu mult timp înainte sau dacă profiţi de ofertele de ultimul moment. Există şi târguri de turism unde agenţiile vin cu oferte mai avantajoase aşa că nu uita să mergi şi să verifici preţurile.

Destinaţia este importantă pentru că unele locuri în care îţi doreşti să călătoreşti s-ar putea să nu fie pe lista agenţiilor de turism. În general, agenţiile oferă destinaţii populare (chiar dacă intră la categoria exotice, sunt destinaţii cunoscute) sau excursii specifice: pentru schiat, pentru un anumit festival sau eveniment (Carnavalul de la Veneţia, de exemplu). Dacă vrei să mergi la schi, poţi căuta pachete gata pregătite care pot conţine şi biletele de acces pe pârtie (ski-pass) sau poţi căuta cazare în Straja, de exemplu şi separat să cauţi costul de ski-pass.

Costul meselor în vacanţă este unul important şi pe care nu îl poţi ignora când îţi calculezi bugetul. Dacă nu mănînci orice (eşti vegetarian, urmezi o dietă specială, de exemplu) nu merită să cumperi un pachet all-inclusive (cu toate mesele incluse). Acest lucru e valabil şi dacă eşti activ şi vrei să vizitezi multe obiective turistice şi nu ai de gând să stai prea mult la hotel. Dacă nu călătoreşti cu copii foarte mici, poţi alege varianta cu mic dejun şi apoi să te organizezi cu celelalte mese. Citeşte aici ghidul nostru despre ce şi cum să mânânci în vacanţă pentru a nu cheltui prea mult.

Pentru călătoriile pe cont propriu este bine să ştii să cauţi şi să te descurci bine cu cumpărăturile online: să ştii de unde se pot cumpăra bilete de avion mai ieftine, cum se face check-in online, ce include biletul de avion (bagaj de mână, bagaj de cală, posibilitatea de a schimba data, etc). Dacă nu ai multă răbdare şi nici nu te pricepi la căutări (aici este important să ştii şi engleză pentru a putea citi descrierile hotelurilor, opiniilor celorlalţi turişti), este mai bine să mergi cu o agenţie. Marele avantaj al excursiei cu o agenţie de turism rămâne partea de asigurare: îţi poţi primi banii înapoi dacă excursia nu mai are loc, poţi avea parte de asistenţă pe durata excursiei (mai ales dacă eşti în vârstă sau călătoreşti cu copii). Pe când atunci când călătoreşti pe cont propriu trebuie să te gândeşti tu la toate şi să îţi rezolvi singur toate problemele care pot apărea.

Iar marele avantaj al excursiilor pe cont propriu este libertatea de a-ţi alege destinaţia, ce vei vedea, cât şi unde vei sta. Dar este clar că e o variantă pentru cei curajoşi şi care au simţul aventurii.

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.