≡ Menu

Cum să cureţi ieftin aragazul, cuptorul, tăvile şi tigăile arse

Recunosc că îmi place să gătesc la cuptor. Pentru că sunt leneş. Preîncălzesc cuptorul, trântesc în tavă ce vreau să gătesc, amestec cu condimente şi las tava în cuptor până se termină de gătit. Din păcate, sunt la fel de leneş când vine vorba de curăţat… Aşa că “arsurile” de pe cuptor, tăvi şi tigăi de acumulează şi nimic nu se curăţă mai greu decât urmele “arsurilor” vechi astfel că la un moment dat pare imposibil să le mai înlături. Sincer, la un moment dat am sperat ca tava mea gri cu multe pete negre să se transforme într-una complet neagră astfel încât să nu se mai vadă diferenţele. Nu s-a întâmplat:)

Din fericire am găsit soluţia (e chiar o soluţie) şi o să ţi-o spun şi ţie.

solutie curatat aragazul

Soluţia este relativ simplă şi probabil te-ai întâlnit deja cu ea. Se numeşte apă oxigenată (peroxid de hidrogen sau perhidrol) şi, aşa cum îi spune numele, se descompune repede în apă şi oxigen şi, deşi o ştii cel mai probabil ca dezinfectant (şi e corect) sau ca decolorant pentru păr, apa oxigenată are capacitatea de a dizolva. Şi o face foarte bine, mai ales dacă îi adăugăm bicarbonat care este suficient de abraziv pentru a freca arsurile consistente. Cum procedăm?

Pentru o tavă ai nevoie de aproximativ 4-5 linguri de bicarbonat şi tot cam atâtea de apă oxigenată. Pune bicarbonatul într-un pahar şi adaugă treptat apă oxigenată până când bicarbonatul este suficient de umed. Nu se va transforma de tot într-o pastă dar o să fie suficient cât să îl întinzi pe suprafaţa dorintă.

Lasă amestecul să acţioneze măcar jumătate de ceas (depinde de cât de vechi sunt arsurile), după care freacă cu partea aspră a unui burete de spălat vase.
[warning]Deşi amestecul de apă oxigenată nu e periculos pentru pielea umană, tinde totuşi să usuce pielea motiv pentru care îţi recomand să foloseşti mănuşi de latex sau cauciuc.[/warning] O să vezi că încă de la început murdăria mai proaspătă e dizolvată de către apa oxigenată, pentru cea veche însă trebuie să freci. După ce toată murdăria a fost îndepărtată, clăteşte cu apă rece şi gata!

De acum înainte poţi să foloseşti amestecul mai des pentru a depune mai puţin efort. Partea bună e că funcţionează şi la tigăi, aragaz, etc.  Mi-a plăcut atât de mult de apa oxigenată încât pregătesc un material mai mare cu ce altceva ne poate ajuta minunăţia asta în gospodărie. Pentru că te ajută să cureţi bine dar este şi economică pentru că atât apa oxigenată cât şi bicarbonatul sunt ieftine.

[tip]Nu prepara mai mult amestec decât foloseşti o singură dată deoarece apa oxigenată se descompune repede şi îşi pierde din calităţi în câteva minute.[/tip]
5 comments… add one
  • Foarte interesant..singur încerc si eu.

  • interesant voi ancerca si eu

  • sunteti buni continuati ca unii dintre ROMANI sunt saraci

  • interesant voi ancerca si eu si va rog un mic credit as vrea

Leave a Comment

Ultimele noutăți

Cum să îţi optimizezi site-ul pentru motoarele de căutare
May 26th, 2021
1 Comment

Dacă ai un site web, fie că e un magazin

Idei de afaceri pentru a depăşi perioada de criză
May 25th, 2021
No Comments

Cu pandemia de COVID-19 anumite persoane şi firme au pierdut

5 trucuri pentru casă pe care probabil nu le ştiai
May 21st, 2021
No Comments

“Omul cât trăieşte învaţă!” Un proverb pe cât de adevărat,

Jucăriile – idei de organizare
May 20th, 2021
No Comments

Una din cele mai des întâlnite surse de dezordine sunt

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.