≡ Menu

Salată de toamnă

Nimic nu îmi amintește de toamnă mai mult decât mirosul de legume coapte. Și o salată ideală pentru zilele de toamnă este cea de mai jos: de legume coapte, brânză și un dressing proaspăt de pătrunjel, ulei de măsline și usturoi.

Dar să vorbim prima dată despre ce brânză se potrivește în această salată. Normal, eu obișnuiesc să o fac cu telemea sau feta pe care o tai cuburi sau o sfărâm deasupra chiar înainte de servire. Dar o brânză halloumi la grătar merge și mai bine mai ales dacă ți-e poftă de ceva cald.

Halloumi este o brânză originară din Cipru care se produce din lapte de capră și oaie, cu un punct de topire foarte ridicat. De aceea se pretează foarte bine a fi gătită la grătar, pentru că își păstrează forma. Dacă tot încingi grătarul, îți recomand să faci și legumele tot la grătar. Dacă e prea mare deranjul, poți face atât legumele cât și brânza la cuptor sau pe plită.

Ingrediente:

  • 2 ardei capia
  • 1 vânătă mare
  • 1 dovlecel
  • 1 ciupercă mare portobello sau 4-5 ciuperci albe
  • 4 căței de usturoi
  • 6 linguri de ulei de măsline
  • un sfert de legătură de pătrunjel
  • 200 g de halloumi tăiată felii grosuțe
  • sare și piper după gust

Ingredientele de mai sus sunt pentru o salată mare ce se poate servi ca aperitiv sau garnitură pentru 4 persoane.

Preparare:

Pregătim legumele: le spălăm bine, le tăiem felii sau fâșii lungi, după preferințe. Dacă le vei face la grătar, iar în calcul că dacă nu folosești plită pot cădea în jar dacă bucățile sunt prea mici. Așa că taie-le în așa fel încât să le poți manevra ușor cu un clește.

Punem legumele într-un castron și adăugăm puțină sare ca legumele să lase un pic din conținutul de apă. Scurgem zeama ce rezultă și le punem la grătar. Le întoarcem des pentru a nu se arde și le scoatem când s-au rumenit bine pe toate părțile. Le punem într-un castron și adăugăm sare și piper după gust, ulei de măsline vreo 3 linguri și 2 căței de usturoi pistați sau tocați mărunt. Amestecăm ușor să nu se rupă legumele și le lăsăm la infuzat.

Între timp, punem brânza la grătar și o întoarcem de două ori pe fiecare parte până se pătrunde. Eu prefer să nu adaug sare pentru a păstra gustul de halloumi.

Pregătim și dressingul: 3 linguri de ulei, sare după gust, pătrunjelul tocat foarte mărunt și usturoiul pisat sau tocat mărunt. Se amestecă totul super bine. Se poate face într-un robot sau toate ingredientele tocate mărunt și amestecate bine înt-un borcan cu capac.

Montăm salala în platoul de servire. Punem legumele intercalate, adăugăm feliile de brânză și turnăm peste tot dressingul de pătrunjel.

Opțional se poate decora cu roșii uscate sau cu boabe de rodie.

Ultimele noutăți

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Gyros la tavă: o reţetă surprinzătoare pentru masa de Paşte
Apr 25th, 2024
No Comments

Mai sunt câteva zile până la Paşte şi este momentul

Adrenalină şi natură: aventuri pe bicicletă de Paşte
Apr 23rd, 2024
No Comments

Cu minivacanța de 1 Mai şi de Paşte apropiindu-se cu

Reciclarea hârtiei şi a cartonului
Apr 19th, 2024
No Comments

Reciclarea hârtiei și a cartonului este o parte crucială a

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.