Cafeaua este ingredientul surpriză din această prăjitură (poate să fie făcută în formă de cozonac sau chiar de pandişpan, pentru a fi utilizată ca blat de tort) cu arome de toamnă, în care se asociază cu nucile şi stafidele. Lichiorul de cafea, deşi nu e obligatoriu, îl consider o completare fericită, care va da o consistenţă decadent lipicioasă prăjiturii, genul care te face să îţi lingi degetele la final, şi nu doar de nevoie. Foarte importantă pentru această prăjitură este calitatea cafelei, alegeţi o cafea arabica de bună calitate sau cumpăraţi-o gata făcută de la o cafenea. Cafeaua poată să fie atât espresso cât şi la filtru, cu condiţia să fie tare.
Notă: Pentru realizarea acestei reţete vom folosi o cană de aproximativ 250 ml. Volumul cănii nu este din calea afară de important atâta timp cât folosiţi aceeaşi cană pentru măsurarea tuturor ingredientelor.
Deşi pare o reţetă la care ai nevoie de ingrediente mai speciale, este o reţetă care merită iar ingredientele în această perioadă (nucile, de exemplu) le poţi găsi la un preţ decent.
Ingrediente:
- 3 căni de făină
- 1 cană de ulei
- 1 cană de zahăr
- 1 cană de stafide şi nuci
- 6 ouă mari
- 150 ml iaurt grecesc (minim 12 la sută grăsime)
- 100 ml cafea tare şi aromată
- 2 linguri cafea instant
- 45 grame praf de copt
- coajă rasă de la o lămâie
- 4 linguri cacao
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet alb
- 100 ml lichior de cafea
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade celsius.
- Înmuiaţi stafidele (fără nuci), în apă călduţă pentru 15 minute. Scurgeţi-le după hidratare.
- Tocaţi mare nucile cu cuţitul.
- Umpleţi 3 sferturi de cană cu iaurt grecesc şi completaţi-o cu cafea şi cafea instant.
- Separaţi gălbenuşurile de albuşuri.
- Combinaţi amestecul de iaurt şi cafea cu gălbenuşurile, uleiul, scorţişoara, coaja de lămâie, sarea şi zahărul vanilat.
- Bateţi albuşurile – cu telul sau mixerul – cu puţină zeamă de lămâie sau oţet până obţineţi o spumă densă.
- Încorporaţi treptat zahărul şi bateţi în continuare până obţineţi o spumă tare.
- Încorporaţi în spumă amestecând uşor, cu telul, amestecul de iaurt-cafea-gălbenuşuri-mirodenii.
- Adăugaţi treptat, 3 căni de făină cernută împreună cu praful de copt şi cacaoa. Nu folosiţi mixerul, ci doar telul pentru ca amestecul să rămână pufos, nu cleios.
- După ce făina e încorporată, adăugaţi nucile şi stafidele scurse.
- Turnaţi aluatul într-o tavă de prăjitură, înaltă de minim 4 degete, unsă cu ulei şi tapetată cu făină.
- Coaceţi prăjitura 40 de minute la 180 de grade Celsius.
- Verificaţi cu o scobitoare dacă aluatul e copt în mijloc.
- După răcire, prăjitura se poate înţepa din loc în loc (la o distanţă de 3-4 centimetri) cu un băţ de frigăruie şi însiropa cu lichior de cafea.
- Dacă coaceţi prăjitura în formă de tort, o puteţi tăia după răcire şi umple cu frişcă bătută.
Timp de pregătire: 40 minute
Timp de gătire: 40 minute
Porţii: 12-16