≡ Menu

Cum să îţi gestionezi banii

image borcane

O metodă simplă şi foarte uşor de aplicat pentru a gestiona bugetul tău şi al familiei, metoda celor 6 borcane te ajută să îţi împarţi eficient cheltuielile. De ce este bună o astfel de metodă? Pentru ca să nu te întinzi mai mult decât ţi-e plapuma, cum zice proverbul, adică să nu ajungi să ai foarte multe datorii.

Practic, trebuie să împarţi veniturile totale în 6 borcane.

55% – Cheltuieli de bază 55%

Primul borcan, cel mai important, reprezintă aproximativ 55% din totalul veniturilor, bani ce sunt destinaţi cheltuielilor de bază (chirie, rate, utilităţi, transport). În mod normal, aici apar discrepanţe mari în funcţie de numărul membrilor din familie, de nivelul de salarizare. Pe de altă parte, poate reprezenta un prim semnal de alarmă în cazul în care cheltuielile de bază sunt mult peste cele 55%,  de exemplu prea multe rate raportate la nivelul veniturilor.

 

 

10% 10% – Cheltuieli pentru mâncare

Ştim că există sindromul coşului de cumpărături plin ochi în România, dar cheltuielile pentru mâncare nu pot depăşi 10, maxim 15% din totalul veniturilor. Poţi citi mai multe despre cum să îţi faci cumpărăturile în mod eficient aici: Cum să nu cheltui mult la cumpărături.

 

 

10%10% – Economii pe termen lung

Pentru mulţi, acest borcan este cel mai greu de umplut pentru că economiile nu par a fi principala preocupare atunci când există multe alte lucruri de cumpărat în fiecare lună. Dar economiile pe termen lung sunt importante şi chiar dacă există luni în care nu vor fi 10% ci mai puţin, este important să existe.

 

 

 

10%10% – Cheltuieli pentru timp liber

Aici intră mersul la cinema, teatru, concerte, restaurante şi alte distracţii. Evident, dacă există o lună cu mai puţine distracţii şi rămâne ceva din buget, acest surplus este perfect pentru a strânge banii de vacanţă.

 

 

 

10%10% – Cheltuieli diverse

Al 5-lea borcan este destinat, în primul rând, cheltuielilor neprevăzute: diverse tipuri de reparaţii care pot apărea, accidente, spitalizări, cheltuieli pentru lucrări dentare etc. Dar, este şi o metodă de economisire pe termen scurt pentru cheltuieli mai mari, programate: un nou televizor, haine noi, o vacanţă mai scumpă etc. Ştiind că vei face o cheltuială mai mare într-o anumită lună, aduni înainte lună de lună banii de care ai nevoie. Această metodă te ajută mult dacă vrei să îţi cumperi anumite lucruri scumpe dar nu vrei să faci alte rate.

 

5%5% – Bani pentru cadouri

Ultimul borcan este şi cel care te ajută să gestionezi una dintre cheltuielile care îţi pot da multe bătăi de cap: banii pentru cadourile de sărbători, de zile de naştere sau pentru nunţi şi botezuri. Asigură-te că nu depăşeşti bugetul anual destinat acestui scop pentru că este foarte uşor să cheltui mai mult decât îţi poţi permite pentru cadourile de Crăciun, de exemplu.

Dacă ai luni fără aniversări, poţi redirecţiona acest buget către donaţii pentru asociaţiile non-guvernamentale.

 

Sursa articol: BrightSide.

Comments on this entry are closed.

  • Suntde acord cu aceste procente, doar in ideea ca veniturile unei persoane sau familie sa fie de 2000 lei sau peste. Daca noi avem, 2 peroane, 1000 lei lunar, acel 10% pentru alimente, inseamna 100 lei. Nu ati trecut si cheltuielile pentru igiena ( hartie igienica, detergenti, clor, sapun, pasta de dinti, deodorant…). In aceste conditii cum putem noi sa acoperim din 100 de lei alimentele necesare hranei o luna de zile si cheltuielile pentru igiena???? Daca aveti solutii, va rog sa-mi spuneti!!!!!! Eu reusesc abia cu 250 de lei sa asigur mancarea pe 3-4 saptamani+diverse pentru curatenie si igiena. Mai mult, in fiecare luna mai am si datorie la un chiosc din apropiere. Si cumpar cele mai ieftine produse in fiecare luna. Din fericire sunt inventiva si fac de mancare din putine ingrediente, doar, doar nu voi mai face datorii. Asa ca da, aceasta repartizare este una ideala si valabila la venituri mai mari, decat ale celor care se descurca cum pot. Si ne consideram bogati prin comparatie cu altii cu venituri si mai mici, decat ale noastre. O zi buna sa aveti!

    • Scuze ….Dar ce munciti de avéti 2 persoane 1000 de lei ? as dori sa mai vorbim pe F.B. daca vrei Paula Suedia !

  • Mai bine am distruge capitalismul si orice forma de sclavie. Banii Nu au nici o valoare reala.
    Cu cit intelegeti mai bine sistemele brain washing si cum functioneaza bancile cu atit mai repede veti stii ce aveti de facut. Auto-educatia este cuvintul cheie catre drumul adevaratei fericiri si pentru crearea unei societati absolut sanatoasa din orice punt de vedere.succes

Ultimele noutăți

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Proiecte de vară pentru casă și grădină: cum să profiți de vremea bună
May 28th, 2024
No Comments

Vara este perioada perfectă pentru a realiza diverse lucrări în

Layover în București: Descoperă farmecul capitalei României
May 27th, 2024
No Comments

Ai un zbor internațional de la București și după aceea

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.