Una dintre cele mai dezechilibrate cheltuieli dintr-o gospodărie, care poate varia foarte mult de la lună la lună (spre deosebire de restul cheltuielilor – curent, gaze, telefon, etc. – care sunt relativ constante), este cea în produse alimentare. Iar pâinea, alimentul pe care îl cumpărăm cel mai frecvent, este pe lista celor care se risipesc cu uşurinţă. Ia să vedem ce putem face cu pâinea veche astfel încât să o valorificăm la maxim. Pentru că există suficiente motive pentru a nu arunca pâinea niciodată. Foloseşte-le!
Crutoane. Taie pâinea în cuburi cu latura de aproximativ 1 centimetru. Stropeşte cuburile de pâine cu 2-3 linguri de ulei (de preferabil de măsline), puţină sare şi piper negru proaspăt măcinat. Opţional, poţi amesteca uleiul cu un căţel de usturoi făcut pastă cu ajutorul latului de la cuţit pe tocător. Pune cuburile pe hârtie de copt într-o tavă şi introdu-le în cuptorul încălzit la 170 de grade (temperatură medie) pentru 8-10 minute. Scutură tava din când în când pentru a se pătrunde uniform. Lasă-le să se răcească şi păstrează-le într-o pungă până la servire. Le poţi servi cu supe creme sau chiar pentru a adăuga consistenţă unei salate.
Pesmet. Foarte simplu şi versatil, pesmetul reprezintă soluţia finală pentru o pâine veche. Taie pâinea felii şi pune-o pe un şervet uscat sau pe o tavă pe un dulap din bucătărie pentru câteva zile (cam o săptămână) până se deshidratează complet. Când este perfect uscată (trebuie să fie uscată, casantă şi sfărâmicioasă), bagă pâinea în blender sau mixerul de bucătărie şi piseaz-o mărunt. Se poate obţine şi manual, prin presarea cu un corp dur într-un şervet de bucătărie curat. Păstrează pesmetul într-un borcan bine închis pentru a nu se umezi.
Ce poţi face cu pesmetul? Îl poţi utiliza ca atare în
Poţi să-l utilizezi pentru îngroşarea supelor sau să realizezi un sos. Adaugă-l sosului verde de pătrunjel pentru a obţine mai multă consistenţă. Sau aromează-l cu pudră de usturoi şi pătrunjel tocat şi presară-l peste reţetele gratinate pentru a le da un plus crocant.
Chiftele. Din carne roşie sau de pasăre, reuşita chiftelelor este direct legată de existenţa unor felii de pâine veche.
Panzanella. Poţi încerca o salată toscană. Adaugă bucăţi rupte de pâine în salată, alături de roşii, castraveţi, ceapă şi măsline, ideal şi câteva frunze de busuioc. Stropeşte totul cu ulei de măsline şi oţet din vin sau zeamă de lămâie. Pâinea o să absoarbă tot ce are mai bun această salată şi îi va da consistenţă.
Gazpacho. O clasică a bucătăriei spaniole, această supă rece e ideală în lunile de vară iar consistenţa ei depinde de prezenţa câtorva felii de pâine veche. Reţeta aici.
French toast (pâine prăjită în ou). Când nu mai ai nicio idee, pâinea prăjită în ou rămâne o posibilitate mereu la îndemână. Bate ouăle cu câtva linguri de lapte şi un strop de sare. Lasă feliile de pâine să absoarbă amestecul de lapte cu ou câteva secunde după care le poţi frige în ulei încins. Se servesc ca atare sau cu dulceaţă. Sau miere şi un strop de scorţişoară…
Budincă de pâine. Cuburi de pâine veche, lapte, ouă, stafide sau ciocolată. Cam de asta ai nevoie pentru a face această delicatesă. Vezi cum se face aici.
Prăjitura săracului. Dacă vrei ceva mai elaborat, poţi încerca să faci prăjitură veneţiană care se produce tradiţional din pâine veche. Vezi aici reţeta de prăjitura săracului.
Hrană pentru animale. Dacă ai animale în şi pe lângă casă ştii deja ce le place. Hamsterii, iepurii, găinile şi alte păsări de curte, porcii şi chiar vacile sunt mari iubitori de pâine. Însă le poţi folosi împreună cu copiii pentru a da de mâncare porumbeilor, raţelor sau peştilor din parcuri.