≡ Menu

Oțetul – Cea mai ieftină metodă de a îndepărta calcarul

Cea mai ieftină şi mai la îndemână metodă de îndepărtare a calcarului (piatra, aşa cum este denumită popular) de pe ustensilele de bucătărie,  electrodomestice (inclusiv maşini de spălat), robineţi, capete de duş, etc. e deja în bucătăria dumneavoastră şi aşteaptă să fie folosită. Se numeşte oţetul alimentar.
Calcarul (carbonatul de calciu) se regăseşte aproape în fiecare bucătărie sau baie şi se formează, la cald, prin evaporarea rapidă a apei. Îl regăsiţi pe robinetul de apă caldă dar mult mai puţin sau deloc pe cel de apă rece. Vestea bună este că se elimină uşor şi, mai ales ieftin, cu ajutorul marelui său duşman: acidul.  Iar cel mai ieftin şi mai la îndemână este acidul acetic, cunoscut sub numele de oţet.

[highlight]Nu uitaţi că calcarul se formează la cald dar se şi îndepărtează cel mai uşor la cald. Încercaţi să utilizaţi soluţiile pe bază de oţet cu apă fierbinte.[/highlight]
robinet - sursă foto: sxc.hu

Ce fel de oţet folosim

Folosiţi întodeauna oţet alb, provenit din vin sau alcool (oţetul din vin roşu poate păta) cu concentraţie de 9%. În unele ţări oţetul este mai slab (4-6%), dar se comercializează un oţet concentrat folosit special pentru spălat. Atenţie: în cazul obiectelor emailate faceţi un test (într-o zonă puţin vizibilă, ex. în partea de jos a bateriei de la chiuvetă) prima dată pentru a vă asigura că oţetul nu va afecta şi stratul de email.

Cum  şi pentru ce se foloseşte

 • Filtrul sau expresorul de cafea
  Printre cele mai expuse la depunerile de calcar sunt filtrele sau expresoarele de cafea. Pentru îndepărtarea calcarului de pe instalaţia acestora este ideal să faceți o soluţie formată din 50% apă şi 50% oţet. Turnaţi în rezervorul filtrului de cafea sau expresorului. Lăsaţi soluţia să treacă prin aparat utilizându-l normal. Ideal este să lăsaţi peste noapte lichidul în instalaţie şi să repetaţi operaţiunea a doua zi. Aruncaţi soluţia folosită, clătiţi bine şi repetaţi operaţiunea cu apă curată pentru a limpezi instalaţia. Aruncaţi prima cafea.
 • Fierbătorul de  apă/ceai
  Se procedează cu aceeaşi soluţie ca mai sus (50% apă, 50% oţet). Umpleţi fierbătorul de apă la maxim (până la semn). Fierbeţi de câteva ori lichidul în fierbător. Lăsaţi peste noapte lichidul în fierbător şi repetaţi operaţiunea. Clătiţi în câteva ape reci şi aruncaţi prima apă fiartă.
 • Oale, crătiţi, etc.
  Ustensilele de bucătărie se curăţă uşor de calcar dacă le fierbeţi într-un amestec de apă cu oţet (jumate/jumate). Lăsaţi-le să se răcească în apă peste noapte. Clătiţi şi folosiţi.
 • Maşina de spălat
  Una dintre cele mai păcătoase depuneri şi mai costisitoare este cea din interiorul maşinii de spălat (vezi dramatizarea din reclamele Calgon). Cea mai ieftină soluţie rămâne însă tot folosirea oţetului. Pentru îndepărtarea calcarului deja format umpleţi cuva maşinii de spălat cu 5 litri de oţet.  Adăugaţi un prospop de bucătărie (ca să facă şi maşina ceva). Folosiţi un ciclu lung de spălare. Cel mai bun sfat pentru întreţinerea maşinii de spălat este să folosiţi la fiecare spălare 50-100 ml de oţet alb, turnat în  rezervorul pentru balsam al maşinii de spălat. Nu mai folosiţi balsam, pentru că nu e nevoie! Oţetul o să protejeze atât maşina de spălat împotriva calcarului cât şi ţesăturile dumneavoastră. În plus, o să dea o prospeţime aparte rufelor, fără să aibă miros de oţet (în ciclul de spălare rufele se clătesc după procesul de adăugare a balsamului).
 • Maşina de spălat vase
  Folosiţi în acelaşi fel şi pentru curăţarea şi menţinerea maşinii de spălat vase. Identic pentru clătirea finală (în loc lichidul pentru clătire)
 • Robineţii, bateriile şi capetele de duş
  Calcarul se depunde cu plăcere pe robineţi (în special de apă caldă), pe bateriile sanitare şi capetele de duş. Cea mai bună soluţie rămâne tot oţetul. Faceţi o soluţie de 50/50 apă cu oţet (mai mult oţet dacă e încăpăţânat), turnaţi-o într-un pulverizator pentru ferestre şi aplicaţi-o direct pe calcar. Pentru rezultate eficiente înmuiaţi o cârpă în oţet, înfăşuraţi-o în jurul zonei afectate, trageţi o pungă peste şi lăsaţi-o să acţioneze peste noapte. Clătiţi a doua zi.
  Filtrele de la robineţi se pun în apă cu oţet peste noapte pentru a scăpa de calcar, la fel şi capetele de duş demontabile. Nu uitaţi să faceţi testul descris în introducere.
 • Cabina de duş şi geamurile
  Cu aceeaşi soluţie descrisă şi aplicată ca mai sus se spală cabina de duş şi chiar geamurile. Aplicaţi, lăsaţi să acţioneze, clătiţi, ştergeţi. repetaţi dacă este cazul.
 • Vasul de toaletă
  Oţetul îndepărtează calcarul şi de pe vasul de toaletă pătat. Opriţi rezervorul de la robinet, goliţi rezervorul şi îndepărtaţi restul de apă. înfundaţi cu o cârpă scurgerea (nu prea adânc, nu uitaţi că trebuie să o îndepărtaţi la final!) pentru a permite creşterea volumului de oţet din vas, umpleţi cu oţet dincolo de urma lăsată de calcar, lăsaţi să acţioneze peste noapte.  Îndepărtaţi (cu ajutorul unei mănuşi) cârpa cu care aţi înfundat scurgerea şi frecaţi bine urma de calcar. Redeschideţi apa care umple rezervorul. Clătiţi de câteva ori.

Vezi aici toate utilizările oţetului, de la curăţenie la dezinfectarea şi tratarea rănilor.

Comments on this entry are closed.

 • Din cauza acestui articol eu mi am decalcifiat aparatul cu otet…. rezultatele? s-a stricat…. cine naiba v-a spus voua ca se poate decalcifia cu otet nu pot intelege ca oricum v a mintit…

  https://www.youtube.com/watch?v=IU7-t0gmzys

  • Oţetul a stricat aparatul?! Mă îndoiesc sincer. Eu îl folosesc pentru un Saeco Poemia. Părerea mea e că îndepărtarea calcarului a descoperit altceva.

 • Asa e.. Indepartarea calciului poate duce la alte “rani ascunse”.

  E bun articolul dar cand am vrut sa-l copiez si printez sotiei, a aparut un mesaj de prost gust.
  Nu ma pricep, dar un PrintScreen pot face macar. Sigur sunt si alte metode.
  Print normal mi-a stricat 5 pagini…

 • Otetul poate indeparta calcarul dar nu sa il previna … eu am descoperit un produs italian care curata pefect calcaurl si pevine formarea lui … Viakal Anticalcar acesta este produsul si il comand de la Italian Shops un magazin online ce livreaza direct din Italia.

  • Cât costă acest produs, livrat așa cum ați spus Dv. ?

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.