≡ Menu

Cum să ai grijă de dinţii tăi

Dinţii sănătoşi sunt foarte importanţi nu doar din punct de vedere estetic. O dantură sănătoasă ajută în procesul de digestie, evită apariţia bolilor ca gingivita şi paradontoza, apariţia cariilor şi a infecţiilor ce pot duce mai apoi la complicaţii. În ceea ce priveşte sănătatea danturii, prevenţia este cea mai importantă.

Spală-te pe dinţi după fiecare masă

Ideal, după fiecare masă sau gustare trebuie să ne spălăm pe dinţi. Resturile de mâncare trebuie îndepărtate rapid pentru a reduce înmulţirea necontrolată a bacteriilor. De asemenea, de câte ori mâncăm gustări cu zahăr, activitatea bacteriană creşte rapid. Dacă ai o periuţă de dinţi normală, este bine să ai în vedere că trebuie schimbată la fiecare trei luni. Nu te îngrijora că îţi rămân prea multe periuţe – le poţi folosi la foarte multe lucruri în casă.

Şi în cazul periuţelor de dinţi electrice capetele trebuie schimbate la fiecare 3-4 luni.

Rutină de spălare a dinţilor:

  • începe dinspre măsele
  • spală dinţii cu mişcări de sus în jos, uşor circulare, atât pe exterior cât şi pe interior
  • pentru a nu lăsa dinţi nespălaţi, treci cu periunţa peste un grup de 3 dinţi şi continuă până i-ai spălat pe toţi
  • spală cu periuţa şi limba şi interiorul obrajilor

O igienă completă înseamnă şi folosirea aţei dentare şi/sau a periuţelor interdentare care sunt foarte folositoare pentru îndepărtarea resturilor de mâncare dintre măsele.

Remedii naturale pentru îngrijirea dinţilor

Pe lângă produsele pe care ţi le poate recomanda medicul dentist dacă suferi de vreo afecţiune (gingivită, de exeplu), poţi folosi produse naturale pentru a-ţi menţine dinţii curaţi şi sănătoşi.

Bicarbonatul de sodiu – practic, bicarbonatul de sodiu a fost strămoşul pastei de dinţi şi chiar şi acum este ingredient în multe dintre mărcile de pastă de dinţi. Ajută la albirea dinţilor şi la reducerea bacteriilor din gură. Pentru că are un gust puternic şi este greu de aplicat, poţi amesteca o lingură de bicarbonat de sodiu cu apă pentru a pregăti o pastă. Spală dinţii cu atenţie pentru a nu răni gingiile – bicarbonatul este mai aspru.

Pentru cei care sunt îngrijoraţi de prezenţa prea multor substanţe toxice în pastele de dinţi comerciale, se poate prepara pastă de dinţi acasă cu următoarele ingrediente:

  • 3 linguri de bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de xilitol (un îndulcitor natural ce are activitate antibacteriană)
  • 3 linguri de ulei de cocos
  • 10 picături de ulei esenţial pentru miros (scorţişoară, portocală, mentă)

Se amestecă toate ingredientele foarte bine până se obţine o pastă groasă. Pentru omogenizare cât mai bună, uleiul de cocos trebuie să fie lichid. Se poate păstra într-un borcan închis în dulapul din baie dacă nu este foarte cald. Pe timpul verii se poate păstra la frigider.

Minerale şi vitamine

Saliva este prima barieră de protecţie pentru dinţi. Dinţii sunt remineralizaţi cu ajutorul salivei, iar pentru ca aceasta să îşi exercite rolul este important ce mâncăm. Alimentele bogate în vitamine liposolubile (vitamina A şi D) şi minerale sunt esenţiale pentru a avea dinţii sănătoşi.

Ultimele noutăți

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Proiecte de vară pentru casă și grădină: cum să profiți de vremea bună
May 28th, 2024
No Comments

Vara este perioada perfectă pentru a realiza diverse lucrări în

Layover în București: Descoperă farmecul capitalei României
May 27th, 2024
No Comments

Ai un zbor internațional de la București și după aceea

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.